02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
04-03-2016 | Algemeen welzijn

Het Zika-virus

Geschreven door Ann muggen deet

Oh nee! Ik ben zwanger en ik hoor zoveel over baby's die geboren worden met een te kleine schedel. Moet ik me nu zorgen maken als zwangere vrouw hier in België?

Deze vraag wordt de dag van vandaag veel gesteld. Ook ik hoor in de apotheek deze vraag wel eens passeren over de toog. Nu, heel terecht dat u in uw toestand ongerust bent. Ik zou ook niet graag te horen krijgen dat mijn klein ukje niet volledig gezond zou zijn.

Deze abnormale kindjes worden geboren doordat de mama gestoken is door een besmette mug die (voorlopig) voorkomt in Afrika, Azië en Amerika. Geen paniek dames, ik hoor jullie al denken: “En wat als deze tot hier komt?” Goed nieuws: deze mug kan Europa en ons land ook bereiken maar deze kan hier niet gedijen omdat ons klimaat niet geschikt is voor deze beestjes om hier te overleven. Weet wel dat er ook al melding gemaakt is van besmette gevallen waar het virus seksueel overgedragen werd. De partner werd hier gestoken door een geïnfecteerde mug en gaf het zo door aan de vrouw.

Als je dus zeker zorgt dat je de problemen niet gaat opzoeken, en daarmee bedoel ik niet gaat reizen naar een land waar deze mug wel rondvliegt en niet in bed duikt met een man die daar voorbije weken is geweest, kan ik je garanderen dat er met jouw klein kindje niets mis zal zijn, wat het Zika-virus aangaat tenminste.

Die vieze beestjes kunnen ook de gewone mens besmetten, maar hier durf ik te zeggen dat het verloop van de klachten relatief gezien nogal meevalt. De meeste mensen zullen last krijgen van koorts, huiduitslag, gewrichtspijn en rode ogen. Dit valt nogal mee,niet? Ook gaat deze ziekte vanzelf voorbij en na een week zul je niets meer merken. Hiervoor kan je altijd een paracetamol nemen ter verlichting van deze ongemakjes.

Help! Ik heb toch een reis geboekt naar de getroffen gebieden of mijn man moet op zakenreis. Wat doen we nu?

Je moet je reis zeker niet afschaffen, je hebt daar tenslotte waarschijnlijk al heel lang naar uitgekeken. Ga even langs bij je apotheker en deze zal je een gepast anti-muggen product meegeven met voldoende bescherming tegen deze vieze muggen. Ook draag je best voldoende lange kledij zodat er geen blote zones te zien zijn en je minder aantrekkelijk bent voor deze beestjes. Je slaapt ook best onder een muskietennet.

Laat deze mug dus zeker je gedachten en leven niet indoctrineren! Zoals ik al zei moeten zwangere vrouwen wel goed opletten met reizen. Spring in dat geval zeker een keertje binnen bij je apotheker die je wegwijs zal maken in je bescherming tegen deze geweldadige muggen zodat je niet in hun vizier komt!

 

Wil je meer weten over het zika-virus? Neem dan zeker eens een kijkje op onze themapagina.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels