02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
12-01-2023 | Aandoeningen

7 symptomen van een zinkoverdosis

Geschreven door Niels zinkoverdosis supplementen zink

Zink is een mineraal dat een rol speelt in meer dan 100 chemische reacties in je lichaam. Je hebt het nodig voor groei, de aanmaak van DNA en smaak. Zink is ook nodig voor het genezen van wonden, het functioneren van het immuunsysteem en voortplanting. Volwassen vanaf 19 jaar mogen maximum 40 mg zink per dag innemen. Als je in de buurt van deze waarde komt, ervaar je mogelijk negatieve bijwerkingen en bij een overschrijding kan het mogelijk gevaarlijk zijn. Zinkvergiftiging wordt veroorzaakt door voedingssupplementen, huishoudproducten of metaalbewerking. Lees hier hoe je een zinkoverdosis kunt herkennen.

1.    Misselijkheid en braken

Zink-supplementen worden soms ingenomen om een verkoudheid te behandelen, maar kan tot misselijkheid leiden. Als je denkt een te hoge dosis zink te hebben opgenomen, contacteer dan meteen een arts. Door te braken vermindert de hoeveelheid zink in het lichaam niet en je hebt in dat geval nog steeds medische hulp nodig. In ernstige gevallen kan het braaksel ook bloed bevatten. 

2.    Maagpijn en diarree

Zinkvergiftiging kan ook maagpijn en diarree veroorzaken. Meestal gaat het over waterige diarree. In ernstige gevallen kunnen ook irritatie van de darmen en bloedingen in het maag-darmkanaal optreden. Als je tekenen van bloed in de darmen ervaart, zoals bloed in braaksel of zwarte ontlasting, is het belangrijk om meteen medische hulp te zoeken.

3.    Griepsymptomen

Schadelijke blootstelling aan zink kan voorkomen in de industriële sector, voornamelijk metaalbewerking. Voorbeelden zijn solderen, lassen en het produceren van legeringen. Het is mogelijk dat de werknemer dan een schadelijke hoeveelheid zink opneemt door metaalgassen in te ademen. 

Dit kan leiden tot symptomen die lijken op de griep, zoals koorts, rillingen, hoofdpijn en vermoeidheid. Deze symptomen kunnen op allerlei aandoening wijzen, waaronder ook andere vergiftigingen door mineralen.

Daardoor is het moeilijk om een zinkoverdosis vast te stellen. 
Als je dokter vermoed dat je een mineraaloverdosis hebt, kan hij of zij je vragen naar je medische geschiedenis en voedingspatroon. Mogelijk worden ook bloedtesten uitgevoerd. Als je in een omgeving werkt waar je mogelijk veel in contact komt met zink, laat dit dat zeker weten aan je arts.

4.    Te lage goede cholesterol

HDL of “goede” cholesterol verlaagt de kans op hartziekten door cholesterol uit je cellen te verwijderen. Zo wordt de ophoping van slagader-verstoppende plaque verminderd. Voor mannen is een HDL hoger dan 40 ml/dl en 50 ml/dl aangewezen. Als je HDL-waarden lager zijn, heb je een hogere kans op hartziekten. 

Zink-supplementen zouden mogelijk een algemeen positief effect op de cholesterol hebben bij mensen met obesitas of diabetes. Een te hoge inname van zink kan echter leiden tot een gevaarlijke verlaging van de HDL in het lichaam. Als je zink-supplementen inneemt, vraag dan zeker aan je arts of de dosis geschikt is voor je gezondheid en cholesterol-waarden.

5.    Veranderingen in smaak

zink smaak overdosisJe hebt zink nodig voor het goed functioneren van je smaakzin. Een tekort aan zink kan zelfs leiden tot hypogeusie of reuksmaakstoornis, waarbij je een verminderd smaakvermogen hebt. Het innemen van zinksupplementen kan leiden tot een slechte smaak in je mond. Als je dus bijvoorbeeld zink-supplementen wil innemen voor een verkoudheid, vraag dan zeker aan je arts wat de geschikte dosis is om bijwerkingen te voorkomen.

 

6.    Kopertekort

Een te hoge dagelijkse zinkdosis kan een effect hebben op hoe je lichaam kopen opneemt. Op lange termijn kan dit leiden tot een tekort aan koper. Je hebt koper nodig om ijzer op te nemen, het goed functioneren van je metabolisme en de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Rode bloedcellen transporteren zuurstof doorheen je lichaam, terwijl witte bloedcellen nodig zijn voor je immuunsysteem.

Een tekort aan koper door een zink-overdosis kan de oorzaak zijn van bepaalde bloedziekten:

  • Ijzersgebrekanemie
  • Sideroblastische anemie
  • Neutropenie

Als je al een kopertekort hebt of kopersupplementen moet innemen, vraag dan eerst raad aan je arts voor je zinksupplementen inneemt.

7.    Infecties

Zink is belangrijk voor de werking van je immuunsysteem. Een tekort of teveel aan zink kan een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem. Onderzoek suggereert dat een teveel aan zink de functie van T-cellen (een soort witte bloedcellen) vermindert. T-cellen spelen een belangrijke rol in het vernietigen van schadelijke pathogenen.  Te veel zink in het lichaam kan dus leiden tot een verminderde weerstand tegen infecties.

Behandelingen voor een zinkoverdosis

Als je vermoed dat je zinkvergiftiging hebt, bel dan meteen naar het gifcentrum. Zinkvergiftiging kan levensgevaarlijk zijn, dus is het belangrijk om meteen medische hulp in te roepen. Meestal kan het behandeld worden met medicatie tegen de symptomen en de opname van zink. 

In sommige gevallen wordt calciumdinatrium EDTA toegediend via een infuus om het overtollige zink te verwijderen door ermee te binden in het bloed. 
Als de persoon per ongeluk objecten heeft ingeslikt die zink bevatten, moet dit mogelijk verwijderd worden via een operatie.

 

Zink is ook terug te vinden in allerlei voeding, maar zinkoverdosis kan niet veroorzaakt worden door zink in een natuurlijke bron. Wel kan een teveel aan zink in supplementen of bepaalde beroepen leiden tot een zinkoverdosis. Dit kan acute en chronische gevolgen hebben. De ernst van de symptomen zijn afhankelijk van de duur en de dosis van zink die werd opgenomen. Als je meer dan 40 mg per dag hebt ingenomen of bepaalde risicofactoren in je omgeving hebt, kunnen de symptomen in dit artikel wijzen op een zinkoverdosis. Contacteer meteen een arts als je vermoed zinkvergiftiging te hebben.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels