02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
12-02-2021 | Algemeen welzijn

Als man last van incontinentie? Zittend plassen helpt

Geschreven door Niels

Misschien ben je het als man je hele leven al gewoon: staand plassen. Als plassen niet meer zo makkelijk gaat of als je last hebt van incontinentie als man, kan het helpen om zittend te plassen. Op die manier ontspannen de bekkenbodemspieren zich beter. En hoe meer de bekkenbodemspieren ontspannen, hoe beter je de blaas leegt. We vertellen meer over de werking en wat je tegen ongewild urineverlies kunt doen.

Waar plasklachten bij mannen vandaan komen

Plasklachten bij mannen hebben vaak te maken met een vergrote prostaat. De prostaat blijft namelijk doorgroeien. Hierdoor kunnen mannen op den duur problemen krijgen met plassen. Dit kan leiden tot:

  • Het moeilijk op gang komen van het plassen
  • Een slappe straal waardoor het plassen langer duurt
  • Het niet volledig leeg plassen van de blaas wat leidt tot vaak moeten plassen of het moeilijk ophouden van urine

Staand versus zittend plassen

Staand of zittend plassen is niet van invloed op de werking van de plasbuis en de blaas zelf. Daar zit het probleem dus niet. Het gaat om de bekkenbodem. Hoe meer de bekkenbodemspieren ontspannen, hoe beter je plast, en hoe leger de blaas. Als je staat, span je veel verschillende spiertjes tegelijk aan om rechtop te blijven. Zo ook het bekkenbodem. Het ontspannen lukt dus beter als je zittend plast.

Incontinentie als vrouw? Lees meer over een juiste toilethouding voor vrouwen.

De functie van de bekkenbodem

De bekkenbodem is een soort hangmat van spieren, gespannen onderin het bekken. Het zit vast aan de zitbeenknobbels, aan het schaambot en aan het stuitje. De belangrijkste functie? Het ophouden van urine en ontlasting. En natuurlijk ook het doorlaten ervan. Vergelijk het met een kattenluik – die gaat net zo eenvoudig open als weer dicht.

Hoe vind ik mijn bekkenbodemspieren als man?

Een goede manier om de spieren te vinden is om te proberen tijdens het plassen even te stoppen en de plas op te houden. De spieren die je aanspant, zijn de bekkenbodemspieren. Het stoppen van de plas is overigens alleen om de juiste spieren te vinden en geldt niet als een vorm van training. Bekkenbodemspieroefeningen kunnen helpen. Maak het bespreekbaar met je huisarts.

Gebruik het juiste incontinentiemateriaal

Blijf je last houden van nadruppelen en merk je geen verandering? Zittend plassen kan helpen, maar het zal voor de ene man beter werken dan voor de andere. Producten van TENA beschermen. Zo is TENA Men Protectieve Shield speciaal ontworpen voor mannen. Dit inlegverband is geschikt voor nadruppelen en licht urineverlies. En niemand die ziet dat je het draagt. Ook als je ongewild enkele scheuten urine verliest heeft TENA passend incontinentiemateriaal.

Bekijk ons hele gamma van TENA voor mannen of lees over het verzorgen van de huid bij incontinentie.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels