02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
30-06-2022 | Algemeen welzijn

10 manieren om af te koelen bij warm weer

Geschreven door Niels hitte warm weer warmte

Ben jij iemand die niet goed tegen de hitte kan? Of weet je niet wat te doen bij een hittegolf? Het is niet alleen aangenaam, maar ook belangrijk voor je gezondheid om je lichaamstemperatuur onder controle te houden bij warm weer. Zo slaap je beter, maar kan je bijvoorbeeld ook een hitteslag voorkomen. Lees hier de tips over hoe je het beste kan afkoelen tijdens de zomermaanden.

1.    Kruidenthee is beter dan ijskoud water


Het is op het eerste gezicht misschien niet de meest intuïtieve maatregel, maar het werkt wel. Door kruidenthee te drinken, zal je lichaamstemperatuur tijdelijk lichtjes stijgen. Jouw lichaam reageert dan door je lichaamstemperatuur weer te doen dalen, waardoor je een frisser gevoel krijgt. Daarom is het ook niet goed om naar erg koude dranken te grijpen, want dan gebeurt het tegenovergestelde. Je lichaamstemperatuur daalt eventjes, maar zal daarna ook automatisch weer stijgen.


2.    Neem een (lauw)warme douche of bad


Dit volgt hetzelfde principe als de tip over het drinken van thee. Je lichaam zal tijdelijk warmer worden, maar door je interne thermostaat koel je ook weer af.


3.    Luchtige kledij en lichte kleuren


Donkere kleuren absorberen hitte en lichte kleuren stoten hitte af. Vermijd dus donkere t-shirts en hoofddeksels, want daardoor krijg je het alleen maar warmer. Kies verder ook voor kledingstukken met goed ademende stoffen en die niet te strak zitten. Men denk wel eens dat minder kleding beter is, maar een gebruinde en dus donkerdere huid absorbeert ook sneller de hitte. Bovendien kan je je huid best zo veel mogelijk afschermen van de zon.


4.    Pas je dagindeling aan


Als je de mogelijkheid hebt, kan je de ergste hitte ook gewoon vermijden door een siësta of powernap te doen tussen 12u en 16u. Je kan dan vroeger opstaan en/of later opblijven om het meeste uit je dag te halen.


5.    Koud washandje in de nek leggen


Een koele, natte doek op in je nek, op je polsen, je enkels of knieholten kan deugd doen wanneer je het te warm hebt.


6.    Fruit eten


Door de hitte zullen je zweetklieren op volle toeren draaien om je lichaam af te koelen. Hierdoor verlies je meer vocht en zouten dan normaal. Daarom wordt ook steeds benadrukt om voldoende te drinken op warme dagen. Een bijkomende manier om het vocht en de zouten aan te vullen is om fruit te eten. Watermeloen, appels, mango, aardbeien en blauwe bessen zijn uitstekende opties.


7.    Houd je huis koel


raam afkoelen hitteEens de hitte binnen hangt, zal deze moeilijk of niet meer wegraken. Je kan best overdag je ramen/rolluiken en deuren gesloten houden en deze ’s avonds weer openzetten wanneer de temperatuur is gezakt. Probeer ook je kookvuren en oven zo veel mogelijk uit te laten staan, want ook deze warmte blijft in je huis hangen.

 


8.    Vermijd alcohol, cafeïne, sigaretten en pikant eten


Door alcohol, cafeïne en sigaretten droog je uit. Daarnaast stimuleren bepaalde voedingsmiddelen de zweetklieren. Als je bijvoorbeeld chilipepers eet, zal je hartslag stijgen en je lichaamstemperatuur stijgen. Daarna geeft je lichaam het signaal om af te koelen, waardoor je zweet begint te produceren.


9.    Beperk huidoliën en make-up


Als je gewend bent om veel make-up of andere cosmetica te gebruiken, kan je dit best beperken als je last hebt van de hitte. Producten zoals foundation kunnen je lichaam immers isoleren, waardoor de hitte moeilijker weg kan uit je lichaam. Bovendien kunnen sommige cosmetische producten een allergische of irriterende reactie veroorzaken in combinatie met de zon. (Denk maar aan citrusfruit!)


10.    Houd het hoofd koel


Als je echt veel last hebt van de hitte of er bijvoorbeeld niet door kunt slapen, kan dit frustraties opwekken. Het haalt echter weinig uit om je druk te maken over de temperatuur en kan het probleem zelfs erger maken. Stress kan je hartslag de hoogte in jagen waardoor je lichaam harder moet werken en je het dus ook warmer krijgt. Probeer dus kalm te blijven zodat je het niet nog warmer krijgt.

 

Mooi weer is fijn, maar langdurige hitte kan erg onaangenaam zijn. Het klimaat kan je niet controleren, maar je kan jezelf wel een beetje weren tegen de warmte. Met de tips in dit artikel kan je het oncomfortabele gevoel een beetje beperken en ernstigere gevolgen zoals een hitteslag en uitdroging vermijden.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels