02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
09-03-2023 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Is zonnebanken veiliger dan zonnecrème?

Geschreven door Niels zonnebank zonnebrand bruinen

Wie graag een natuurlijk donkerder tintje heeft, kan dat voor elkaar krijgen door te gaan zonnen of onder de zonnebank te gaan. Zowel zonlicht als uv-stralen van de zonnebank heeft een effect op je gezondheid en beiden hebben voor- en nadelen. Je zou wel altijd zonnecrème moeten gebruiken. Lees hier de verschillen tussen bruinen via de zon en via de zonnebank en welke gezondheidsrisico’s hieraan verbonden zijn.

Het verschil tussen buiten zonnen en zonnebanken

Zonlicht bestaat uit UVA, UVB en UVC-stralen. UVC-stralen worden door de ozonlaag tegengehouden en bereiken onze huid dus niet. Zowel UVA als UVB-stralen zijn op verschillende manieren slecht voor de gezondheid. Zo zorgen UVB-stralen dat je verbrandt en UVA-stralen verhogen de kans op huidkanker.
Zonnebanken gebruiken fluorescerende lampen die voornamelijk UVA uitzenden, met kleinere doses UVB. De UVA-straling is tot drie keer intenser dan de UVA in natuurlijk zonlicht, en zelfs de UVB-intensiteit kan die van fel zonlicht benaderen. 

zonnebank zonnen zonnecrèmeOnder de zonnebank gaan brengt dus net zoals normaal zonnen risico’s met zich mee, aangezien je huid in contact komt met uv-straling. Als de zonnebank goed is afgesteld op je huidtype en je in het begin slechts voor korte periodes onder de zonnebank blijft, kunnen deze risico’s beperkt blijven (maar nooit volledig weg zijn!). Als je er echter mee overdrijft, kan dit wel desastreuze gevolgen hebben, net zoals vaak verbranden door de zon.  Je verhoogt er niet alleen de kans op huidkanker mee, je huid zal er ook sneller mee verouderen.

Kan je je huid beschermen tegen de zon door op voorhand onder de zonnebank te gaan?

Men denkt wel eens dat door voor de zomermaanden een kleurtje te krijgen onder de zonnebank, je ook beter beschermd bent tegen de zon. Dat is ook zo, maar in mindere mate dan je zou denken. De bruine kleur die je krijgt door te zonnen of te zonnebanken komt ongeveer overeen met SPF 4 of minder, wat dus lang niet genoeg is om je te weren tegen zonlicht. Gebruik dus altijd zonnecrème als je in de zon komt, ook al heb je al een bruine kleur.

Hoe veilig onder de zonnebank gaan?

Als je onder de zonnebank gaat, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om je gezondheid te beschermen:

  • Let meer op wanneer je een lichte, gevoelige huid hebt.
  • Bouw je zonnebankkuur langzaam op en ga niet meteen vanaf het begin voor een lange tijd onder de zonnebank.
  • Vraag advies in de zonnestudio en lees de gebruiksaanwijzing als je thuis een zonnebank hebt.
  • Kijk niet in het uv-licht en bescherm je ogen met een brilletje.
  • Hydrateer je huid achteraf met een crème of lotion.

 

Onder de zonnebank gaan is een makkelijke oplossing als je een bruine kleur wilt en de zon maar niet wil schijnen. Onthoud hierbij wel dat een zonnebank, net zoals de zon, je huid kan verbranden en op lange termijn je huid even goed aantast. Probeer dus niet te vaak onder de zonnebank te gaan en volg goed de instructies op van het zonnecenter om je huid te beschermen. 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels