02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
22-02-2022 | Algemeen welzijn

Zonnebrand bij kinderen: risico’s, preventie en behandeling

Geschreven door Niels zonnebrand kinderen gevoelige huid

Lichaamsbeweging is goed voor de gezondheid van kinderen en daarom laten we ze graag buitenspelen bij mooi weer. Hierbij is het belangrijk dat ze goed beschermd zijn tegen de schadelijke gevolgen van langdurige blootstelling aan uv-stralen. Lees in dit artikel alles over wat je moet weten om je kind zo goed mogelijk te beschermen tegen zonnebrand.

Waarom voorzorgen nemen tegen zonnebrand?


Zonnestralen voelen prettig aan, maar kunnen negatieve gevolgen met zich meebrengen op korte en lange termijn. Op korte termijn verbrand je, maar op lange termijn kunnen er pigmentvlekken of rimpels verschijnen en verhoogt de kans op huidkanker. Dit is ook zo voor kinderen. Sterker nog, door hun gevoelige huid lopen kinderen veel meer risico op deze gevolgen. Zo is het bewezen dat volwassenen die tijdens hun jeugd vijf keer ernstig verbrand zijn, een grotere kans hebben om huidkanker te krijgen. 


Tips om zonnebrand te vermijden


1. Houd de klok in de gaten


Probeer je kinderen zo veel mogelijk uit de zon te houden op de heetste momenten van de dag, namelijk tussen 11u en 16u. Blijf in de schaduw wanneer je kan en beperk de duur van blootstelling anders tot 30 minuten. Voor baby’s onder zes maanden kan je niet voorzichtig genoeg zijn en vermijd je de zon best volledig. 


2. Smeer vaak genoeg!


kinderen zonnebrand zonnecrèmeZonnecrème biedt een uitstekende bescherming tegen de zon, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Kies een crème met factor 50 als je kind voor een lange tijd in de zon komt of gewoon om zeker te zijn. Het is ook heel belangrijk dat je voldoende smeert als je je kind goed wilt beschermen. Elke twee uur smeren met een dikke laag is voldoende. Vergeet ook geen nieuwe laag aan te brengen na het zwemmen. Ten slotte is zonnecrème altijd nodig, ook al is het bewolkt of heeft je kind al een donkerdere tint.


3. Kies voor (zonwerende) kledij


Een andere manier om de gevoelige huid van je kind te beschermen is via aangepaste kleding. Hoofddeksels en lange mouwen of broekspijpen in een donkere, dicht geweven stof bieden een betere bescherming dan zonnecrème. Voor in het water kan je een zwemshirt gebruiken. Je kan ook gespecialiseerde uv-bestendige kleding kopen als je kind langdurig in de zon zal komen, zoals bij een daguitstap naar een pretpark of een lange wandeltocht, bijvoorbeeld.


Risicofactoren


Sommige mensen hebben van nature meer kans om te verbranden. Als je kind een lichte oog-, haar- en huidskleur heeft, moet je extra opletten omdat je kind dan een hoger risico loopt op huidkanker. Als er huidkanker in de familie zit, kan je ook best vanaf de puberteit controleren op vreemde vlekken. Let dan vooral op het veranderen van kleur, vorm en textuur van moedervlekken en het verschijnen van nieuwe, verdachte vlekjes.


Welke zonnecrème gebruik je best voor je kind?


zonnecrème zonnebrand huidverzorgingEr bestaan allerlei soorten zonnecrèmes, waaronder ook ‘kids’-versies. Deze bevatten geen geurstoffen of andere bestanddelen die een allergische reactie kunnen uitlokken en zijn dus geschikter voor de gevoelige kinderhuid. Ze zijn vaak ook zo samengesteld dat ze een witte kleur achterlaten om ervoor te zorgen dat je geen plekken overslaat. Deze kan je best gebruiken tot een leeftijd van 1 jaar. Als je daarna een gewone crème gebruikt is dat geen probleem, zonnecrèmes voor kinderen bieden dezelfde mate van bescherming als die voor volwassenen. 


Wat te doen bij zonnebrand?


Het is heel belangrijk om kinderen zo veel mogelijk te beschermen tegen de zon. Als je kind toch verbrand is, zijn een paar dingen die je kan doen om de schade te beperken en de pijn te verzachten:

  • Leg een koele, natte doek op de verbrande huid.
  • Zorg dat je kind voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen.
  • Laat je kind een bad of douche nemen met fris water.
  • Smeer aftersun om de schade aan de huid te beperken.
  • Wanneer de huid begint te schilferen of te jeuken, smeer je deze best in met een hydraterende lotion.
  • In extreme gevallen kan je crèmes op recept of orale steroïden laten voorschrijven door een arts.

Het is voor iedereen aangeraden om schade door uv-stralen zoveel mogelijk te beperken. Toch moeten we extra voorzichtig zijn als het gaat om kinderen, want zij lopen meer kans op negatieve gevolgen door zonlicht, zoals huidkanker. Smeer dus regelmatig met een goede zonnecrème en blijf als het mogelijk is uit de zon. Met deze tips kan je kind zonder zorgen van de buitenlucht genieten.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels