02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

22-02-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Alles wat je moet weten over de houdbaarheid van zonnecrème

Je hebt misschien wel ergens in een hoekje van je kast een vergeten fles zonnemelk liggen die je al jaren niet meer hebt gezien. Hoe zit dat nu eigenlijk met de houdbaarheidsdatum van huidverzorgingsproducten? Blijven zo’n crèmes voor eeuwig goed of is het gevaarlijk om een oude zonnecrème te gebruiken? Lees verder en kom te weten hoe je een vervallen zonnecrème herkent.

Hoelang kan ik zonnecrème blijven gebruiken?

pno pao cosmetics
Zonnecrème blijft meestal zo’n 1 à 2 jaar goed, maar dit verschilt van product tot product. Je kan de houdbaarheidsdatum zien in het symbool in de vorm van een geopend potje. Dit is de PNO of ‘periode na opening’. Hier staat dan bijvoorbeeld ‘12M’ in, wat wil zeggen dat het product na een jaar minder goed begint te werken. De beschermingsfactor (SPF) neemt dan af, waardoor de crème minder goed beschermt tegen de zon. Als de zonnecrème een vreemde geur heeft of verkleurd is, kan je zeker zijn dat deze vervallen is.

 


Je zonnecrème correct bewaren


Bewaar je zonnecrème op een juiste manier zodat je deze zo lang mogelijk kunt gebruiken. Dit doe je door het product:

  • Op kamertemperatuur te bewaren.
  • Op een plek te bewaren waar de temperatuur constant blijft. (niet buiten of in de auto)
  • Koel te houden wanneer je het ergens mee naartoe neemt.


Koop regelmatig een nieuwe zonnecrème


Als je in de zon gaat, kan je je best een half uur voor je naar buiten gaat en om de twee uur insmeren met een voldoende dikke laag. Ook na het zwemmen moet je je opnieuw insmeren om beschermd te blijven, ook al gebruik je waterproof zonnecrème. Een vaak gebruikte richtlijn voor de hoeveelheid is 33ml, ofwel 7 theelepels. Dat wil zeggen dat een tube van 250 ml goed is voor 7 à 8 keer te gebruiken. Je merkt wel dat je regelmatig een nieuwe fles zal nodig hebben in de hete zomermaanden. Wees dus niet te zuinig met het aanbrengen van de crème, anders is de bescherming niet goed.

Je zonnecrème kan dus vervallen, waardoor je zeker en vast de houdbaarheidsdatum of PNO moet checken. Je bent immers minder goed beschermd als je het product dan toch gebruikt. Zorg er ook voor dat de zonnecrème niet te warm wordt, want dit heeft ook een negatieve invloed op de werking ervan. Ten slotte gebruik je best een stevige hoeveelheid zonnecrème om je zo goed mogelijk te beschermen tegen de schadelijke effecten van uv-straling.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels