02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
18-02-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

De beste zonnecrème voor je gelaat kiezen

Een van de lichaamsdelen die het meest wordt blootgesteld aan zonlicht is je gelaat. Daarom is het belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden wanneer je je huid beschermt tegen lange-termijn effecten van UV-stralen, zoals vlekken, veroudering en huidkanker. Het is zelfs aangeraden om je gezicht dagelijks in te smeren, niet alleen tijdens uitstapjes naar de zee of het zwembad. Lees hier alles over hoe je de beste zonnecrème uitkiest voor jouw gezicht.

Zonnecrème voor het gezicht


UV-stralen zijn schadelijk voor de huid en kunnen allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken bij overmatige blootstelling. Het is dus erg belangrijk dat we onze huid beschermen door middel van een zonnecrème. Je gelaat komt veel in contact met de zon, ook wanneer je binnen bent. (glas laat ook UV-stralen door) Daarom kan je best je gezicht dagelijks insmeren met zonnecrème om veroudering en donkere vlekken tegen te gaan. 


Wat is nu het verschil met gewone zonnecrème? De ingrediënten en werking zijn praktisch hetzelfde; ze beschermen beiden tegen UV-A en UV-B straling, dus je kan gerust een body zonnecrème op je gezicht gebruikt. Je zal misschien wel merken dat de textuur minder aangenaam is of strepen achterlaat. Zonnecrèmes voor het gezicht drogen transparant en zijn minder vettig. Zo kan je deze makkelijk tussen het reinigen en opmaken aanbrengen.


Checklist voor het kiezen van een geschikte zonnecrème voor je gezicht


Er zijn verschillende aspecten waarin zonnecrèmes zich van elkaar onderscheiden. Hieronder vind je een overzicht van waar je rekening mee moet houden:

Breed spectrum bescherming UV-straling bestaat uit UV-A, UV-B en UV-C stralen. Alle zonnerèmes beschermen tegen UV-B stralen, maar enkel producten die vermelden dat ze breed spectrum (broad spectrum) bescherming bieden, beschermen zowel tegen UV-A als UV-B stralen. Dit is dus de betere keuze, aangezien UV-A stralen ook gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.
SPF Men raadt aan om minstens een factor van SPF 30 te gebruiken. Dit wil zeggen dat het product 97% van de UV-B stralen tegenhoudt.
Water-resistentie Water-resistente zonnecrèmes zijn een must voor mensen die in warme gebieden wonen, veel tijd buiten of in het water doorbrengen of veel zweten. Water-resistente zonnecrèmes zijn niet water-proof, dus je moet dit product meermaals aanbrengen.
Huidtype Als je een vette huid hebt, zoek dan een crème die niet te vettig is. Als je een droge huid hebt, is een vettige, hydraterende crème juist een betere keuze. Meestal staat op de verpakking ook aangegeven voor welk huidtype de crème het meest geschikt is.
Huidskleur Als je een donkere huidskleur hebt, zal je merken dat sommige crèmes minder goed absorberen en een witte of blauwe tint achterlaten. Dit is vooral zo bij zonnecrèmes met een minerale filter. Er bestaan producten die ontworpen zijn voor mensen met een donkere huidskleur. Een getinte crème kan ook makkelijker zijn om te camoufleren.
Ingrediënten Zonnecrèmes bevatten mogelijk irriterende bestanddelen, net zoals andere huidproducten. Als je al een gevoelige huid hebt, kijk je best de lijst met ingrediënten even na of doe je eerst een patch test.
Fysieke of chemische filter? Zonnecrèmes kunnen een minerale of chemische filter hebben. Beiden hebben hun voordelen. Een crème met een minerale filter zullen minder snel irriteren, maar worden moeilijker geabsorbeerd door de huid. Een crème met een chemische filter is minder zwaar, maar kan mogelijk irriterende stoffen bevatten.
Duurzaamheid Crèmes met een chemische filter bevatten soms stoffen die schadelijk zijn voor koraal-riffen. Voorbeelden zijn: oxybenzone, octylmethoxycinnamaat, octocryleen, parabenen en triclosan.


Je moet dus andere zaken overwegen bij het uitkiezen van een zonnecrème voor je gezicht dan bij het kiezen van een gewone zonnecrème. Omdat deze voor dagelijks gebruik voorbestemd is, is het dus belangrijker dat het product goed aanvoelt aan de huid en geen witte strepen achterlaat. Met de tips in dit artikel kies je de meest geschikte zonnecrème uit om je gelaat op lange termijn te beschermen tegen veroudering en huidkanker.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels