02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
20-04-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Biedt zonnebrand met SPF 50 een betere bescherming dan SPF 30?

Huidproducten kiezen kan een hele opgave zijn. Het gamma is immers een wirwar van labels en ingrediënten, wat ook geldt voor zonnecrèmes. Een belangrijke aanduiding die bepaalt welke zonnecrème je kiest is de factor, ofwel SPF. Je vraagt je misschien af wat SPF juist aanduidt en wat het verschil is tussen de verschillende SPF waaruit je kan kiezen. Lees hier alles over SPF en hoe het werkt.

Wat is SPF?


SPF staat voor Sun Protection Factor en je kan meestal kiezen uit SPF 15, 30 of 50. SPF duidt aan hoeveel UVB-straling de zonnecrème absorbeert of reflecteert. Het getal staat voor de vermenigvuldiging van de tijd waarin je zou verbranden, mocht je helemaal niet beschermd zijn tegen de zon. Als je bijvoorbeeld na 15 minuten zou verbranden zonder zonnecrème, dan zou je met factor 30 pas na 450 minuten verbranden. (15 maal 30) Dit geldt wel enkel als de zonnecrème je om de 2 uur en na het zwemmen opnieuw aanbrengt. 

Hoe weet je dan hoe snel je verbrandt? Enerzijds heb je misschien wel een idee hoe gevoelig je huid is aan zonlicht. Mensen met lichte huid, lichtblond haar en blauwe ogen verbranden bijvoorbeeld sneller dan mensen met een donkere huid. Anderzijds hangt dat ook af van de zonkracht. In weer-apps kan je checken hoe fel de uv-straling zal zijn.

SPF houdt geen rekening met bescherming tegen UVA-stralen, de boosdoeners wat betreft huidveroudering en huidkankers. De graad van bescherming moet je dus apart nakijken op de verpakking van de zonnecrème.


Welke SPF moet ik gebruiken?


Zoals eerder vermeld, heb je dus een hogere SPF nodig als je een gevoelige huid hebt, lang in de zon zal zijn en er een hoge uv index of zonkracht wordt voorspeld. Laat je echter niet misleiden door de cijfers die worden gebruikt voor SPF, want een hogere factor beschermt niet zo veel beter als een lagere. Een SPF 30 is bijvoorbeeld niet dubbel zo efficiënt als een zonnecrème met SPF 15. Verduidelijking van de verschillen vind je in onderstaande tabel:

SPF 15 Blokkeert 93.3% van de UVB stralen en laat 6.7% door
SPF 30 Blokkeert 96.7% van de UVB stralen en laat 3.3% door
SPF 50 Blokkeert 98% van de UVB stralen en laat 2.0% door

Een zonnebrand met factor 30 blokkeert dus 3,4% meer UVB-stralen dan een met factor 15. Het verschil tussen factor 30 en 50 is nog kleiner (1,3%), dus het kan weinig kwaad als je een factor 30 gebruikt in plaats van 50. Het belangrijkste is dat je het product correct gebruikt:

  • Smeer je een half uur voor je in de zon komt in.
  • Breng een voldoende dikke laag aan.
  • Sla je oren, hals, oogleden niet over.
  • Smeer je om de twee uur opnieuw in.
  • Smeer je opnieuw in na het zwemmen, ook al is de zonnecrème waterresistent.
  • Gebruik dagelijks zonnecrème om huidveroudering tegen te gaan.

Een zonnecrème met factor 50 beschermt absorbeert dus meer UVB-stralen dan een zonnecrème met SPF 30, maar hier komen belangrijke voetnoten bij. In de eerste plaats is het verschil niet enorm groot. Het is dus veel belangrijker dat je voldoende en frequent smeert dan dat je een hogere factor gebruikt. Ten tweede duidt SPF enkel de bescherming tegen UVB-straling aan. De mate waarin een product beschermt tegen UVA-stralen is minstens even belangrijk en staat ergens anders op de verpakking vermeld.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels