02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
18-02-2022 | Allergieën

Zonnecrème-allergie: symptomen, behandeling en preventie

Geschreven door Niels zonnecrème allergie gevoelige huid

Zonnecrème is een veilig product voor de meeste mensen, maar sommige ingrediënten zoals geurstoffen of oxybenzone kunnen een allergische reactie veroorzaken. Dit doet zich meestal voor als een huiduitslag, maar kan ook andere symptomen met zich meebrengen. Lees hier hoe je de precieze oorzaak van je allergie kunt bepalen zodat je weet wat voor zonnecrème je best kunt gebruiken.

Symptomen van zonnecrème-allergie


De symptomen van een zonnecrème-allergie lijken erg op die van een zonneallergie, zonnebrand en hitte-uitslag. Deze aandoeningen zien er immers allemaal uit als een rode, jeukende uitslag. Andere mogelijke symptomen van een zonnecrème-allergie zijn:

  • Netelroos-achtige galbulten
  • Zwelling
  • Blaasjes
  • Bloeden
  • Verharde plekken
  • Pijn

Hoelang het duurt voor de symptomen verschijnen, hangt af van persoon tot persoon. De allergie kan zich al na enkele minuten voordoen of het kan tot twee dagen duren voor je klachten krijgt. In sommige gevallen is er pas een allergische reactie wanneer de ingesmeerde huid wordt blootgesteld aan UV-straling. In dat geval spreken we van fotoallergisch contacteczeem.

Je loopt een groter risico op zonnecrème-allergie als je al eerder een allergische reactie hebt gehad door andere huidproducten of als je een gevoelige huid hebt. Je kan ook best opletten met nieuwe zonnecrèmes te gebruiken als anderen in je familie last hebben van een zonnecrème-allergie.


Behandeling voor zonnecrème-allergie


De behandeling voor een zonnecrème-allergie is hetzelfde als die voor andere allergische reacties van de huid. Als de symptomen mild zijn, zal de uitslag vanzelf weer weggaan. In ernstigere gevallen kan je arts steroïden voorschrijven in de vorm van pillen of een zalf om de reactie te verminderen. Antihistaminica in pilvorm kunnen ook helpen tegen de jeuk en de allergische reactie.


Langdurige blootstelling aan de zon kan de uitslag verergeren, dus het is belangrijk om uit de zon te blijven vanaf het moment dat je symptomen vertoont. Afhankelijk van de ernst van de allergische reactie kan het enkele dagen duren voor je huid weer genezen is.


Een allergische reactie voorkomen


 Als je allergisch bent voor zonnecrème is de oplossing niet om geen zonnecrème meer te gebruiken, want het is belangrijk dat je je huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. Je bent waarschijnlijk allergisch aan bepaalde ingrediënten in de crème, dus je kan wel een alternatief zoeken die deze stoffen niet bevat. De meest voorkomende boosdoeners zijn:

  • Benzofenon
  • Dibenzoylmethaan
  • Cinnamaat
  • Toegevoegde geurstoffen


Zonnecrèmes die zinkoxide en titaniumoxide bevatten, hebben een kleiner risico om een allergische reactie te veroorzaken.


Het is niet altijd makkelijk om erachter te komen welke stof je huid irriteert. Je kan dit laten testen bij de dokter of je kan zelf verschillende producten uittesten. Aan de hand van een patch test kan je eventuele reacties van een nieuw product minimaliseren. Je kan dit best een of twee dagen voor je het product nodig hebt doen. 


Zo doe je een patch test voor een nieuwe zonnecrème:

  1. Neem een kleine hoeveelheid van de zonnecrème en smeer deze op een onopvallende plek op je huid, zoals de binnenkant van je elleboog.
  2. Wacht af om te zien of er zich een allergische reactie voordoet. Probeer ook om het ingesmeerde gebied bloot te stellen aan de zon.
  3. Als er na twee dagen geen symptomen optreden, is het product veilig voor je huid.


Wanneer contacteer je best een arts?


Als je zonnecrème-allergie regelmatig voorkomt en ernstige symptomen met zich meebrengt, contacteer je best een arts. Een dermatoloog kan een diagnose stellen en een geschikte behandeling voorschrijven. Daarnaast is een dermatoloog ook een goed aanspreekpunt voor advies over het gebruik van zonnecrème en blootstelling aan de zon.


Je kan ook doorverwezen worden naar een allergoloog om bloed- of huidtesten af te nemen, zodat de exacte allergenen kunnen worden vastgesteld. Ernstige allergieën kunnen behandeld worden met antihistaminica of injecties.


Veiligheid rond blootstelling aan de zon


Je kan je zonnecrème-allergie verminderen door blootstelling aan UV-straling zo veel mogelijk te beperken. Naast zonnecrème smeren, kan je je huid ook beschermen door een hoofddeksel, lange mouwen en een broek te dragen. Er bestaat ook gespecialiseerde kledij die beschermt tegen de zon. 

Zonnecrème-allergie komt regelmatig voor. Je kan een allergische reactie vermijden door allergene ingrediënten te vermijden en je blootstelling aan de zon te verminderen. Het is wel belangrijk om zonnecrème te blijven gebruiken om je huid te beschermen, dus ga op zoek naar een product dat geen reactie uitlokt. Als je moeite hebt om een goede zonnecrème te vinden, contacteer dan een arts.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels