02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
21-06-2019 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Welke huid, welke zonnecrème?

De zomervakantie komt met de dag dichterbij en dat wilt zeggen dat we met z’n allen weer volop de zon gaan opzoeken. Of je nu een hele dag aan het zwembad gaat zonnekloppen, een stevige fietstocht door de velden gaat maken of in de tuin gaat klussen, voor iedereen geldt hetzelfde: je hebt bescherming nodig tegen de schadelijke straling van de zon. 

Je kan je huid makkelijk beschermen tegen de zon door middel van een zonnecrème, maar iedereen die ooit al een fles zonnecrème heeft proberen te kopen weet dat de keuze voor het juiste zonnebrandproduct geen sinecure is. De rekken van de winkel staan namelijk barstensvol producten die elk een ander resultaat beloven en dan zwijgen we nog over verschillende technische afkortingen zoals SPF en uv-straling die de verpakking van de producten sieren. 

Na verloop van tijd zie je door de bomen het bos niet meer en heb je het gevoel dat je een gekwalificeerd dermatoloog moet zijn om een verantwoorde keuze te maken tussen al die verschillende crèmes en sprays. Maak je geen zorgen! In het vervolg van deze tekst kom je te weten hoe je simpelweg de perfecte zonnebescherming voor jouw huid vindt. Laat je deze zomer dus niet verrassen door die verraderlijke bol aan de hemel.    

Wat is je huidtype?

Iedere mens is anders en heeft een ander soort huid. Over het algemeen kan je huid ingedeeld worden in 1 van zes foto- of huidtypes. Het fototype geeft aan hoe de huid van een persoon op de zon reageert. Je fototype leren kennen is een eerste stap in de zoektocht naar de perfecte zonnecrème voor je huid.  

Fototype 1

Heb je een zeer witte huid, veel sproetjes en lichtblond of ros haar? Dan behoor je waarschijnlijk tot fototype 1. Over het algemeen verbrand je snel en word je nooit bruin. De zon is meestal jouw grote vijand en de tube zonnecrème is dan weer een van je beste vriendjes tijdens de hete zomermaanden.

Fototype 2

Je hebt een bleke huid met vaak redelijk wat sproeten en je haar is over het algemeen blond tot lichtbruin. Fototype 2 verbrandt net als fototype 1 snel na blootstelling aan zonlicht, maar kan in tegenstelling tot type 1 wel lichtjes bruinen. Ook jij zal nooit beste maatjes worden met de zon en voorzichtigheid is dus geboden. 

Fototype 3

Jouw huid kan al redelijk wat zon verdragen, maar toch kan je nog steeds verbranden. Na wat tijd in de zon te besteden krijg je gegarandeerd een mooi bruin kleurtje. Je huid is over het algemeen aan de witte kant en je hebt donkerblond, kastanjebruin of donkerbruin haar. 

Fototype 4

Je hebt een getinte huid en donkere haren en ogen. In de zon zitten vormt voor jou geen enkel probleem aangezien je praktisch nooit verbrand. Zonnen levert jou altijd een mooi donkerbruin kleurtje op. De zon en jouw huid kunnen het goed met elkaar vinden. 

Fototype 5zonnecrème zonnestralen

Jouw huid is donker getint en verbrandt zeer zelden. Na het zonnen behoudt jouw huid heel donkerbruine kleur. Over het algemeen komt fototype 5 meestal voor bij mensen van Arabische of Aziatische origine. Jouw huid vreest de zon zeker niet aangezien je bijna nooit verbrandt. 

Fototype 6

Je hebt een zeer donkere tot zwarte huid die nooit verbrandt. Over het algemeen wordt je huid ook niet donkerder door te zonnebaden. Fototype 6 komt bijna uitsluitend voor bij mensen van Afrikaanse origine. 

Wat betekent SPF?

Je ziet de afkorting SPF meestal op de verpakking van zonnebrandproducten staan. Vele mensen weten echter niet waarvoor de afkorting staat of hoe dat die geïnterpreteerd moet worden. De afkorting SPF staat voor Sun Protection Factor (zonberschermingsfactor) en geeft met een cijfer aan hoeveel bescherming het product tegen de zon biedt. De beschermingsfactor kan in de volgende categorieën opgedeeld worden:

  • Laag beschermingsniveau: SPF van 6 tot 10
  • Gemiddeld beschermingsniveau: SPF 15, 20 en 25
  •  Hoog beschermingsniveau: SPF 30 en 50 
  •  Zeer hoog beschermingsniveau: SPF 50+

Welke SPF past er bzonnecrème beschermingij mijn fototype?

Je fototype gaat voor het grootste gedeelte de passende SPF voor jouw huid bepalen. Over het algemeen valt er te stellen dat een lichte huid nood heeft aan een hogere SPF. Let er wel op dat de omstandigheden ook een belangrijke rol spelen in het kiezen van een zonnecrème. Zo is het voor ieder fototype aangeraden om te kiezen voor een hogere beschermingsfactor wanneer je bijvoorbeeld gaat skiën of lange tijd op zee doorbrengt. De nood aan een hogere beschermingsfactor heeft te maken met de weerspiegeling van de zonnestralen die ervoor zorgt dat de werking en snelheid van de uv-straling wordt verhoogd.
Verder bepaalt de mate van de zonnestraling ook de keuze van je zonnebescherming.    

Fototype Mate van zonnestraling
1 Matige blootstelling Aanzienlijke blootstelling Extreme blootstelling
Hoog beschermingsniveau: SPF 30 tot 50 Zeer hoog beschermingsniveau: SPF 50+  Zeer hoog beschermingsniveau: SPF 50+
Probeer in de schaduw te blijven.
 
2 Gemiddeld beschermingsniveau: SPF 15, 20 of 25 Hoog beschermingsniveau: SPF 30 tot 50 Zeer hoog beschermingsniveau: SPF 50+ 
3 Laag beschermingsniveau: SPF 6 tot 10  Gemiddeld beschermingsniveau: SPF 15, 20 of 25 Hoog beschermingsniveau: SPF 30 tot 50
4 Laag beschermingsniveau: SPF 6 tot 10  Gemiddeld beschermingsniveau: SPF 15, 20 of 25 Hoog beschermingsniveau: SPF 30 tot 50
5 Laag beschermingsniveau: SPF 6 tot 10  Laag beschermingsniveau: SPF 6 tot 10  Gemiddeld beschermingsniveau: SPF 15, 20 of 25
6 Laag beschermingsniveau: SPF 6 tot 10  Laag beschermingsniveau: SPF 6 tot 10  Gemiddeld beschermingsniveau: SPF 15, 20 of 25

 

Bescherming uv A en uv Bzonnecrème uv

Wanneer het over zonnebescherming gaat, komen termen zoals uv al snel naar boven. Uv staat voor ultraviolet en kan in drie types worden opgedeeld naargelang de frequentie. Zo vormt uv A-straling het grootste gedeelte van de ultraviolette straling. Deze stralen zorgen voor een kortstondige bruine tint en kunnen ook schade toebrengen aan de huid. De stralen zorgen voor zonnebrand, rimpels en zelfs huidkanker. 

Verder bestaat de ultraviolette straling ook uit uv B-straling. Deze stralen zijn slechts een klein gedeelte van de ultraviolette stralen en zorgen voor een langdurige bruine tint. Uv B-stralen kunnen de buitenste laag van de huid beschadigen en kunnen ook zonnebrand en huidkanker veroorzaken. 

De laatste groep uv stralen is uv C-straling. Deze stralen worden door de ozonlaag opgevangen en komen bijgevolg op aarde niet voor. Uv C-stralen zijn zeer schadelijk voor de huid en ogen.  

Allergie voor zonnecrème

Het kan zijn dat je huid allergisch reageert op bepaalde soorten zonnecrème. Je hoeft je echter geen zorgen te maken dat je nooit meer kan zonnebaden. Er bestaan immers voldoende soorten zonnecrème zodat je toch voldoende beschermd de zon in kan gaan. Je moet proberen te achterhalen voor welk bestanddeel je precies allergisch bent. Een dermatoloog kan je hiermee verder helpen. 

De meeste allergische reacties doen zich voor bij de volgende bestanddelen.

  • Parfums 
  • Bewaarmiddelen
  • Zelfbruiner
  • Reflecterende deeltjes om de huid te doen stralen

Zonneallergiezonnecrème zomer  

Je herkent een zonneallergie aan rode jeukende puntjes met of zonder blaasjes op de handruggen, benen en decolleté. Het uv A-licht is hier de grote boosdoener die voor de allergische reactie zorgt. In de meeste gevallen volstaat het om voldoende te smeren met een goede zonnecrème om geen last te krijgen van allergische reacties. 

In extremere gevallen kan het zijn dat zonnecrème niet meer volstaat en wordt het afgeraden om in de zon te zitten. De huid bedekken met een T-shirt of in de schaduw zitten kan helpen om de allergische reacties te vermijden.  
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels