02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
18-02-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Hoe kies je de geschikte zonnecrème voor je kind?

Geschreven door Niels zonnecrème kinderen gevoelige huid

Een gezellig uitje met het gezin naar de zee; een standaard-activiteit om van het warme zomerweer te genieten. Je kan je het maar al te goed voorstellen: zand tussen je tenen, het ruisen van de golven en… de geur van zonnecrème! De zon voelt goed op onze huid, maar overmatige blootstellig kan ernstige gevolgen hebben, zeker bij kinderen. Het is dus erg belangrijk dat je ze insmeert met een geschikte zonnecrème om hun gevoelige huid te beschermen. Lees hier alles dat je moet weten voor je een zonnecrème voor je kind uitkiest.

Zonnecrème voor kinderen vs. volwassenen


Er is niet veel verschil tussen zonnecrèmes voor volwassenen en zonnecrèmes voor kinderen. Kinderen kunnen zonder problemen zonnecrème voor volwassenen gebruiken en omgekeerd. Toch kan het nuttig zijn om een crèmes voor kinderen te gebruiken, want deze zijn milder voor de huid. Doordat ze meestal op basis van mineralen werken, verklein je het risico op huidirritaties. Verder zijn deze producten ook algemeen gesproken niet geparfumeerd. 


Waar je op moet letten


Welke SPF?


Men raadt aan om kinderen altijd in te smeren met minstens factor 30. Zo kan je je kind het beste beschermen tegen schadelijke UVA- en UVB-stralen.


Kies voor minerale crèmes


Je kan zonnecrèmes in twee categorieën opdelen op basis van de manier waarop ze werken: een chemische of minerale filter. Een chemische filter absorbeert UV-stralen en zet deze om in warmte. Een minerale filter werkt als een fysiek schild dat de zonnestralen reflecteert.


Crèmes met een minerale filter zijn meer geschikt voor de gevoelige huid van kinderen omdat ze moeilijker in de huid trekken en de poriën dus minder snel verstoppen. Je kan ze herkennen aan de ingrediënten zinkoxide en titaniumoxide.


Lotions vs sprays


Sprays zijn populair omdat ze makkelijker zijn om aan te brengen, maar toch blijft een lotion de beste keuze omdat de kans groter is dat je dan geen plekken overslaat. Bovendien is het afgeraden om een spray in het gezicht te gebruiken om inademing van het product te vermijden.


Water-resistente zonnecrèmes


kinderen water-resistente zonnecrèmeWater-resistente zonnecrèmes zijn handig wanneer je kinderen in het water willen spelen, maar het is ook nuttig om ze buiten die specifieke situatie te gebruiken. Door het zweten kan een water-resistente crème een betere bescherming bieden dan een gewone. Onthoud wel dan water-resistent niet gelijk is aan waterproof, dus je kan je kinderen best vaker insmeren als ze in de zee of het zwembad gaan.


Zonnecrème correct aanbrengen


Breng zonnecrème 20 tot 30 minuten voor je kind wordt blootgesteld aan de zon aan. Ongeveer 2 mg crème per vierkante cm volstaat. Smeer je kind om de twee uur opnieuw in, ook al staat er op het label dat de crème heel de dag beschermt. Doe dit vaker als je kind in een zwembad of de zee gaat spelen.


Vergeet niet dat zonnecrème niet enkel nodig is op warme zomerdagen. Je kan je kind best bij elke blootstelling aan de zon insmeren, het hele jaar door.


Zonnecrème alleen beschermt niet voldoende


Zonnecrème is geen wondermiddel dat je huid volledig beschermt tegen de zon. Doordat de huid van kinderen veel kwetsbaarder is dan die van volwassenen, is het belangrijk dat je bijkomende voorzorgsmaatregelen neemt. Hieronder vind je enkele tips:

  • Bedek de huid met kleding en bescherm het hoofd met een hoed en een zonnebril.
  • Zorg ervoor dat je kinderen uit de zon blijven tussen 12u en 15u, wanneer de UV-straling het sterkst is.
  • Kijk na of je zonnecrème niet vervallen is. Na de aangeraden houdbaarheidsdatum werkt het product minder goed.

Als je op zoek bent naar een goede zonnecrème voor je kind, zijn er dus een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Kies altijd voor een crème met minstens factor 30 en een minerale filter en een lotion verzekert je dat je geen plekken overslaat. Hoewel zonnecrème voor volwassenen hetzelfde voor kinderen werkt, zijn crèmes voor kinderen meer afgestemd op hun gevoelige huid. Door de juiste crème te kiezen, kan je je kind zonder zorgen in de zon laten spelen.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels