02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Chat met ons

16-03-2023 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

De beste zonnecrème voor wintersport

Geschreven door Niels zonnecrème skiën vakantie

Tijdens de vakantie is het heerlijk om je van de witte bergen te laten glijden op een paar ski’s of een snowboard. Veel mensen vergeten echter dat ook hier de zon heel wat schade kan aanrichten op de huid. Kijk maar naar het aantal personen die hun skibril in hun gezicht hebben gebrand staan na de kerst- of paasvakanties. In dit artikel kom je te weten hoe je ook op koude vakantiebestemmingen je huid het beste beschermd en hoe je de beste zonnecrème kan uitkiezen.

Waarom is de zon zo sterk in hooggelegen skigebieden? 

Dat valt te wijten aan twee belangrijke factoren: de atmosfeer is dunner, zodat minder ultraviolette (UV) straling wordt gefilterd voordat het je gezicht raakt, en de witte sneeuw reflecteert het zonlicht terug naar boven als je de hellingen afgaat, waardoor je een dubbele portie UV krijgt.
Laat in het skiseizoen, in het voorjaar, kan het weer warmer zijn en kan de zon langer schijnen, zodat het nog belangrijker is om zonnecrème te gebruiken, maar de zon is het hele seizoen sterk, zelfs als het koud is.

De kortere golflengte UVB-straling van de zon, die de bovenste lagen van de huid binnendringt, is de belangrijkste boosdoener als het erom gaat de huid rood - of bruin - te maken, maar er is ook UVA-straling met een langere golflengte waarvoor u moet oppassen. Deze gaat dieper de huid in en is verantwoordelijk voor rimpels en huidkanker, maar ook voor bruinen of verbranden.
Hier zijn onze beste tips voor het kiezen van zonnecrème voor op de piste.

Kies voor een hoge SPF

De beschermingsfactor (SPF) van een zonnecrème geeft aan hoe lang je in de zon kunt blijven zonder te verbranden - SPF 30 betekent bijvoorbeeld 30 keer langer dan bij een blote huid. Hoeveel tijd dat werkelijk geeft, hangt af van de hoeveelheid crème die is aangebracht en hoe vaak die opnieuw wordt aangebracht, en van de kleur van uw huid. Maar vanwege de lange dagen in de zon is het een goed idee om een hoge SPF-crème te kiezen.

Vergeet de UVA-stralen niet

De SPF geeft aan hoeveel bescherming een crème biedt tegen UVB-stralen. De meeste crèmes hebben ook UVA-bescherming, aangegeven door een cirkel op de verpakking met "UVA" erin. Dit betekent dat de UVA-bescherming van de crème ten minste een derde is van de SPF - een zonnebrandcrème met een SPF van 30 biedt ten minste factor 10 bescherming tegen UVA.
Veel zonnebrandcrèmes bieden een hogere UVA-bescherming - dit kan worden weergegeven als een percentage (bijvoorbeeld 50 procent van de SPF) of, in sommige landen zoals het Verenigd Koninkrijk, hebben sommige zonnebrandcrèmes sterren in de cirkel. Een SPF 30 zonnebrandcrème met maximaal vijf sterren geeft UVA-bescherming met factor 30; SPF 15 met vijf sterren geeft UVA-bescherming met factor 15.

Controleer op bescherming tegen wind en kou

zonnecrème wintersport sneeuwAls de zon schijnt kun je verbranden, hoe koud of winderig het ook is. Bovendien kunnen kou en wind die verweerde look nog versterken. Sommige ski-georiënteerde crème is extra vochtinbrengend om extra bescherming te bieden tegen wind en kou. 
Smeer het op voor het ontbijt

Je krijgt alleen de volledige SPF-bescherming als je de crème royaal aanbrengt - en de meeste mensen doen dat niet. Gebruik ongeveer een theelepel voor gezicht en hals en zorg ervoor dat elk onbeschermd stukje huid bedekt is door het voor de spiegel aan te brengen. Een andere reden om je voor het buiten gaan in te smeren is dat sommige crèmes 15 minuten of langer nodig hebben om in te werken en hun maximale werking te bereiken, vooral de meer hydraterende crèmes. Laat de crème drogen voordat hij in contact komt met jassen of andere stoffen om vlekken te voorkomen - sommige UV-filters kunnen een gele kleur achterlaten.

Controleer op gevoeligheid

De huid van het gezicht kan gevoeliger zijn dan op de rest van je lichaam, dus zorg ervoor dat de crème geschikt is. Er zijn twee soorten zonnebrandmiddelen: chemische bestanddelen die UV absorberen en fysische barrières - zoals zink of titaniumdioxide - die UV weerkaatsen. Deze laatste zullen de huid in het algemeen minder snel irriteren, maar hoge concentraties kunnen de huid wit doen lijken, en de chemische zonnefilters die in gezichtscrèmes worden gebruikt, zijn over het algemeen geschikt voor de gevoelige huid. De meeste zonnecrèmes met een hoge SPF gebruiken chemische zonnefilters, of hebben een mengsel van beide, om de witte uitstraling te voorkomen.

Kies waterbestendig

Telkens als je met je gezicht in de sneeuw gaat liggen, in je bril zweet tijdens het hardlopen, of tijdens de lunch laagjes over je hoofd trekt, gaat er wat van die zorgvuldig aangebrachte crème af. Kies voor waterbestendige crème. Door waterbestendige crème te kiezen, minimaliseer je de kans dat je de crème in je ogen zweet, wat waarschijnlijk zal prikken, en blijft de crème langer zitten - maar breng hem wel regelmatig opnieuw aan.

Probeer crèmes voor langdurig gebruik

Het is heel aantrekkelijk om 's ochtends crème aan te brengen in de wetenschap dat u dat niet meer hoeft te doen. “Once-a-day” zonnecrèmes zijn zowel fotostabiel - ze worden niet minder effectief na een paar uur in de zon - als extreem water- als wrijfbestendig. Het is echter extra belangrijk dat u zich voldoende insmeert, en het kan geen kwaad u opnieuw in te smeren als u iets hebt ingesmeerd.

 

Als je gaat skiën is het even belangrijk dat je je huid beschermt tegen de zonnestralen als op een hete zomerdag. De schade van UV-stralen wordt niet verminderd door een lagere temperatuur en door de weerkaatsing van de sneeuw kan je zelfs sneller verbranden. Kies voor een zonnecrème met een voldoende hoge SPF die bestand is tegen vocht en wrijving met kledij. Op deze manier zal je huid na je skivakantie nog even mooi zijn als ervoor. 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels