02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
22-02-2022 | Allergieën

Wat te doen als je kind een zonneallergie heeft

Geschreven door Niels gevoelige huid huiduitslag kinderen

Als je kind steeds uitslag krijgt na het buitenspelen, kan dit misschien wijzen op zonneallergie. Dit is een huidaandoening die zowel bij kinderen als volwassenen kan voorkomen. Lees hier alles over de symptomen, behandeling en preventie van zonneallergie bij kinderen.

Wat is een zonneallergie juist?


Een zonneallergie of polymorfe lichteruptie (PLME) is een reactie van het immuunsysteem op uv-stralen. Meestal doet het zich voor als een jeukende uitslag die voorkomt op de nek, de rug van de handen, de buitenkant van de armen en onderbenen. In ernstigere gevallen kan de persoon ook last krijgen van kleine blaasjes en netelroos. 


Zonneallergie bij kinderen


Je kind heeft mogelijk een zonneallergie als het de volgende symptomen vertoont na contact met de zon:

 • Jeukende blaasjes op de huid
 • Rode huid
 • Uitdroging en mogelijk bloeden van de huid
 • Bultjes op de huid
 • Vlekken op de huid
 • Zwelling bij de geïrriteerde plekken


uitslag zonneallergie kinderenZoals je ziet kan een zonneallergie in vele vormen voorkomen. Je kan het herkennen als je kind enkel last krijgt op de plekken die in de zon zijn geweest. De symptomen doen zich ook niet altijd meteen voor na blootstelling aan zonlicht. Soms kan dat een paar uur tot een paar dagen duren. In het begin van de zomer is de kans groter om er last van te hebben, want dan is de gevoelige kinderhuid nog niet gewend aan de zon. De symptomen komen mogelijk elk voorjaar weer terug.


Voorkomen van zonneallergie-klachten


Er zijn een paar preventieve maatregelen die je kan nemen als je weet dat je kind last heeft van zonneallergie:

 • Vermijd een plotse, verhoogde blootstelling aan zonlicht en laat de huid van je stap voor stap wennen aan de zon in de lente/zomer.
 • Laat je kind niet of zo weinig mogelijk in de zon komen tussen 11u en 15u.
 • Bedek de huid van je kind zo veel mogelijk met lange mouwen, een zonnebril en een hoofdeksel. Pas wel op voor oververhitting.
 • Voor een hoge bescherming kan je ook uv-bestendige (zwem)kledij aanschaffen voor je kind.
 • Smeer je kind om de twee uur in met een zonnecrème met factor 50.


Behandeling


De geïrriteerde huid geneest vanzelf na enkele dagen. Je kan de jeuk ook verminderen met koud water of speciale crèmes en lotions. Vraag hierover raad aan je arts of apotheker. Als de symptomen ernstig zijn, contacteer dan een dokter om zeker te zijn dat de huid niet ontstoken is. 

Een zonneallergie is een vervelende huidaandoening waarbij je kind rode, jeukende huiduitslag krijgt bij contact met zonlicht. Je kan de symptomen voorkomen door contact met de zon te vermijden en de huid geleidelijk aan de zon te laten wennen wanneer het mooi weer wordt. Gelukkig verdwijnen de klachten in de meeste gevallen al na enkele dagen en hoef je je alleen maar zorgen te maken in geval van ernstige of bijkomende symptomen. Bescherm de gevoelige huid van je kind zo goed mogelijk zodat het zonder zorgen kan buitenspelen.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels