02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

18-02-2022 | Algemeen welzijn

Is de zon gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

Te veel zonlicht kan schadelijk zijn voor je gezondheid, daarom wordt het gebruik van zonnecrème zoveel benadrukt. Maar hoe zit dat als je zwanger bent? Loop je dan meer risico? Lees hier hoe de zon een gevaar kan vormen tijdens de zwangerschap en hoe jij jezelf het beste kunt beschermen.

De gevaren van zonlicht


Ook buiten de zwangerschap kan de zon je gezondheid schaden als je er te veel mee in contact komt. Uv-stralen verhogen de kans op verouderen je huid snellen, veroorzaken pigmentvlekken en verhogen de kans op huidkanker. Daarom is het belangrijk om regelmatig zonnecrème te smeren als je naar buiten gaat.


De risico’s van uv-stralen tijdens de zwangerschap


Als je zwanger bent, kan je lichaam slechter tegen de hitte. Een verhoogde lichaamstemperatuur in het begin van de zwangerschap kan leiden tot aangeboren afwijkingen en oververhitting kan een miskraam veroorzaken. Probeer dus je lichaamstemperatuur zoveel mogelijk op peil te houden door bijvoorbeeld in de schaduw of binnen te blijven bij warm weer. 


De schadelijke uv-straling kan je baby niet rechtstreeks beïnvloeden, maar kan nog altijd wel een negatief effect hebben op jou. Je hebt tijdens de zwangerschap meer kans op pigmentvlekken in het gezicht, het zogenaamde ‘zwangerschapsmasker’. Smeer je gezicht en nek dus extra goed in om dit te beperken.


Hoe bescherm je je het best tegen de zon tijdens de zwangerschap?


Zonnecrème


In de eerste plaats smeer je je het beste in met een goede zonnecrème met factor 30 of meer. Onthoud dat de factor aangeeft hoe lang deze crème beschermt, niet hoe sterk het product is. Hoe hoger de factor, hoe langer je beschermd bent. Toch moet je meermaals een nieuwe laag aanbrengen, ook al heb je factor 50 gebruikt.

Om zonnecrème correct te gebruiken, smeer je je best een half uur voor je naar buiten gaat in. Vergeet hierbij zeker niet je neus, oren en schouders. Smeer je daarna minstens om de twee uur in, ook al gebruik je ‘water-proof’ zonnecrème. Deze is een beetje beter bestand tegen water en zweet, maar spoelt uiteindelijk toch weg.


Beschermende kledij


zon zwangerschap beschermingJe kan je ook tegen de zon weren door je huid te bedekken met kledij: een hoed, t-shirt, … Hierbij is het belangrijk om te weten dat gewone kledij niet alle uv-stralen tegenhoudt. De meeste kledij is vergelijkbaar met factor 10 en beschermt veel minder als deze nat is. Als je langer in de zon gaat zijn, kan het interessant zijn om speciale zonwerende kleding te kopen. Deze houdt zo’n 97,5% van de uv-stralen tegen.

 


Wat kan je doen als je verbrand bent?


Wanneer je huid toch begint te prikken of rood begint te kleuren na een dagje in de zon, smeer je best zo snel mogelijk aftersun. Je kan de huid ook afkoelen met yoghurt of schijfjes komkommer. Probeer ook hierna zo weinig mogelijk in de zon te komen tot je huid terug genezen is.


Het is altijd fijn om van mooi weer te genieten, maar de zon kan ook ongemerkt veel schade aanrichten. Probeer je dus zoveel mogelijk te beschermen tegen de schadelijke uv-stralen door zonnecrème te gebruiken, je huid te bedekken of in de schaduw te blijven. Dit is zeker belangrijk voor zwangere vrouwen, want oververhitting en verhoogde lichaamstemperatuur brengen voor hen meer risico’s met zich mee. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels