02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
18-02-2022 | Algemeen welzijn

Oorzaken van hoofdpijn en duizeligheid tijdens de zwangerschap

Geschreven door Niels zwangerschap duizeligheid hoofdpijn

Je lichaam ondergaat extreme omstandigheden tijdens de zwangerschap. Dat brengt een tal van fysieke klachten met zich mee. Hoofdpijn en duizeligheid komen vaak voor en kunnen verschillende oorzaken hebben. Lees hier waarom je er last van hebt en wat je ertegen kunt doen.

Hoofdpijn


Het is heel normaal om regelmatig last te hebben van hoofdpijn in het begin van je zwangerschap. Dat is te wijten aan de schommelingen van hormonen in je lichaam. Andere factoren zoals vermoeidheid, cafeïne en stress dragen daar ook aan bij. Wanneer je abnormaal veel pijn hebt en de hoofdpijn niet over gaat, contacteer dan onmiddellijk een arts. 


Als het om een gewone hoofdpijn gaat, probeer dan de volgende tips om de pijn te verzachten:

  1. Als je last hebt van een sinushoofdpijn, leg dan een warme doek op de plaatsen waar je sinussen zitten: je neus, je voorhoofd en je slapen. 
  2. Als je hoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanning, leg dan een frisse doek in je nek.
  3. Doe relaxatieoefeningen om je te ontspannen. Stress verminderen is belangrijk voor een gezonde zwangerschap. Als het even te veel is, vraag dan aan je arts om je door te verwijzen naar een therapeut.
  4. Gezond eten en voldoende slapen zijn goede manieren om hoofdpijn te voorkomen.
  5. Raadpleeg altijd je dokter voor je pijnstillers neemt. Niet alle medicatie is veilig tijdens de zwangerschap. Zelfs pijnstillers die je zonder voorschrift krijgt, kunnen in bepaalde situaties gevaarlijk zijn.


Duizeligheid


Draaierigheid tijdens de zwangerschap komt vaak voor en kan verschillende oorzaken hebben:

  • Veranderingen in de bloeddoorstroming waardoor er minder bloed naar je hersenen stroomt en je een licht gevoel in het hoofd krijgt.
  • Als je niet genoeg hebt gegeten kan je hypoglykemie hebben. Je bloedsuikerspiegel is dan te laag en je hersenen hebben niet genoeg energie. De duizeligheid gaat dan wel over als je iets eet.
  • Uitdroging kan de bloeddoorstroming naar je hersenen verminderen.
  • Vermoeidheid en stress.
  • In uitzonderlijke gevallen kan duizeligheid ook wijzen op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dat gaat ook gepaard met symptomen zoals vaginale bloedingen en pijn in de onderbuik.


Doordat duizeligheid ook op ernstige aandoeningen kan wijzen, kan je je arts best laten weten dat je dit symptoom hebt. In de meeste gevallen is het echter niets om je zorgen om te maken.


Om duizeligheid te voorkomen kan je verschillende dingen doen. Voldoende eten en drinken helpt om hypoglykemie en uitdroging tegen te gaan. Hou je bloedsuikerspiegel op peil door gezonde snacks te eten doorheen de dag. Verder helpt het ook om traag op te staan vanuit een zittende of liggende positie.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels